Blogg

Norrbro mot Norrby Långgata

Bilden är fotograferad på 1930- eller 1940-talet någon gång och tillhör en svunnen tid. Rakt fram ser vi en del huset som låg på Norrby Långgata som försvann i samband med när man byggde Norrbyleden. Du som har bott på Norrby och har egna bilder på det gamla Norrby och kan tänka dig att låna ut bilderna så jag kan skanna av dessa och få använda i mina blogginlägg och på min hemsida som jag håller på att bygga upp, hör av dig med ett mail och gärna med en historia hur det var att växa upp på den gamla tiden som man säger.

Det mesta på bilden är borta i dag endast huset till vänster med bågformade fönster finns kvar i dag och även bron som tillverkades av Borås Mekaniska år 1924 och vägbanan bestod av trävirke. I dag är bron belagd med asfalt och jag vet inte vilket år man bytte från trä till asfalt men jag har ett svagt minne av att jag kommer ihåg när den var träbelagd. Till höger i bilden ser vi endast en liten del av byggnaden som innehöll kontoret för Wäfveriaktiebolaget Victoria och den försvann i samband med att man byggde Kungsbron. Den vackra byggnaden på andra sidan Viskan på högra sidan var kaffestugan som tillhörde Bagare Andersson och var byggt år 1885 och där kunde man gå in och handla kaffebröd och bakverk och dessutom fanns det en mysig uteservering i fruktträdgården.

Foto Glenn Murberg 20171221

Så här ser det ut i dag fotograferad den 21 december 2017 och det endast det gula huset finns kvar i dag och är ganska så nyrenoverat och de ”små” bågformade fönstren är större i dag än var det var på originalbilden. Till vänster är det ett nybygge som man gjorde i samband med renoveringen av Simonsland, lite synd att man var tvungen att riva det gamla järnvägshotellet som låg där men det var inget annat att göra eftersom det fanns en massa gifter i fastigheten. Så det blev en ny fastighet med en massa förstorade nyckelkort som fasad. Till höger har man byggt ett studentboende både på denna sida och även på andra sidan Viskan.

Byggnaden rakt fram byggdes år 1962 och skulle bli ett nylonväveri och bygganden kallas för ”Tysnaden” som det inte blev något av utan den blev stående tyst. Allt berodde på att detta dyra bygge i samband med lågkonjunktur som gjorde att de fick varsla personal istället och lokalerna förblev tomma.

Foto Bo Berndtsson 1962

Interiör troligen från 3:e våning år 1962 och fotografen heter Bo Berndtsson. Själva maskinen ser lite avancerad ut, undra om de hann med att göra någon testkörning av maskineriet eller om det bara blev ståendes så där.

Jag vill passa på att tacka mina läsare för detta gångna år och det blev 204 blogginlägg och nu tar jag nya tag inför året 2018. Jag önskar er ett gott slut och ett riktigt Gott Nytt 2018 och nya blogginlägg kommer som vanligt 4 inlägg varje vecka. Du som är intresserad av gamla bilder gå gärna med i Facebookgruppen Gamla Borås där finns det många bilder och mycket fakta.