Blogg

Molanders Konditori

Molanders konditori i hörnet Stora Brogatan och Sven Eriksonsgatan, bilden är fotograferad våren 1914. Man ser att man ännu inte hade börjat med bygget av Röda Kvarn. Molanders uppfördes år 1869 av fabrikör Edvard Gilck och sedan år 1926 byggde man på en våning och ansvarig byggmästare var Oscar Ohlson och arkitekten var Lars Kellman. Som sagt biografen uppfördes lite senare, närmare bestämt år 1914 av byggmästare Oskar Albin Johansson och ritningarna stod AB Svenska Biografteatern.

Lite längre bort till höger ser vi den vackra byggnaden som var varmbadhuset som byggdes år 1898 och arkitekten hette Valfrid Karlsson och han var lärare på Tekniska skolan som låg tvärs över gatan. Det fanns både herr och damavdelningar och 1:a och 2:a klass ” allt tillbörligt åtskilt”. 2:a klass hade ekbadkar, finsk bastu och en liten simbassäng. Denna byggnad försvann på 1960-talet om jag inte missminner mig och jag har aldrig sett den i verkligheten och det var synd att man rev den för jag tycker att den verkligen är mycket speciell med dessa torn. Det vore intressant om det finns någon av mina läsare som har fler bilder på varmbadhuset och speciellt hur det såg ut invändigt. Jag efterlyser även bilder på rivningen som jag tror skedde någon gång på 1960-talet.

Jag efterlyser även bilder på interiören på Molanders Konditori, eftersom många säger att den var vackert inredd. Själv har jag aldrig varit inne i denna byggnad och har sett enstaka bild på interiören och det vore intressant att se flera bilder. Det är synd att ett sådant anrikt konditori inte längre finns kvar men klart Orion finns kvar än så länge.

    Så här såg byggnaden ut år 2015 då jag var ute på en fotorunda i Borås. Man ser i alla fall att det är samma hus som på originalbilden och vi får hoppas på att det får vara orört i många år till.