Blogg

Lilla Torget

En bild från 1891 med Lilla Torget till vänster och Torggatan rakt fram ner mot Viskan. Den stora byggnaden längst bort i bild är Tekniska Elementarskolan. Lilla Torget låg bakom den gamla Rådhuset. När man sedan rev Rådhuset efter att det nya Rådhuset stod klart, så byggde man Borås Enskilda Bank på platsen där Lilla Torget en gång fanns. Tomten där gamla Rådhuset stod är den tomten fortfarande obebyggd. Västerbrogatan går ifrån Nybroplan till Södra Strandgatan och är en av stadens äldsta gator och nämns redan år 1977. I Datans Boråskarta från år 1728 nämns ”Wästre Långgatan”.

Foto Glenn Murberg 20171013

Så här ser det ut på platsen i dag, foto från 13 oktober 2017 och här är alla gamla trähus borta men det är ändå ett gammalt hus som finns kvar men tyvärr så är detta hus lite sönderbyggt. Synd att man förstör byggnaderna genom att smälla dit stora skyltfönster och även bygga på husen. Nu i dag är det en del gamla hus som t. ex Sagahuset och Erlabolaget som man vill bygga på flera våningar. Jag förstår inte vitsen med dessa utbyggnader på höjden eftersom hyrorna blir ganska höga och folk ska ju ha råd att bo. Sedan just med centrum är att handeln börjar dö ut mer och mer eftersom biltrafiken förbjuds mer och mer och man vill förtäta staden mera med att bygga nytt på varje liten ledig parkeringsyta eller park.

Självklart finns det behov av nya bostäder men det finns andra områden att bygga på man behöver inte klämma in en byggnad på varje liten ledig yta. Varför inte bygga mer utanför centrum istället och med humana hyror, det finns gott om plats utanför stadskärnan. Det är dags för våra politiker att tänka om lite och varför denna hysteri med att bygga på höjden, Borås har varit en lågbyggande stad tidigare, låt den fortsätta att vara det. Sedan riva gamla hus för att bygga nya, bättre att bevara och renovera de gamla vi ska inte utplåna allt det gamla.