Blogg

Kvarngatan

Kvarngatan mot Stadsparken och här utför man fjärrvärmearbeten, i dag är vyn lite annorlunda i alla fall på vänstra sidan. Högersidan är fortfarande intakt, dom gamla byggnaderna står fortfarande kvar. Tydligen så var Borås ganska så tidigt ute med fjärrvärme i början av 1960-talet var det många gator som var uppgrävda.  Posthuset var först ute i Borås med fjärrvärme redan 1959. Rakt fram ser vi gamla Wiskabergs fabriker och på taket ser syns den klassiska takskylten med Eiser.

Byggnaden till höger ligger i kvarteret Remus med tre adresser, Allégatan 60, Kvarngatan 9-11 och Österlånggatan 61 och uppfördes 1926-1927 i trä och sedan blev det reveterat av dåvarande ägaren. Ansvarig byggmästare var Anton Andersson. Byggnaden var uppförd i två våningar och mansardvåning och med 11 lägenheter, 6 affärslokaler, källare och garage. Ägaren hette Karl Ödman och han var gift med Hildur Thoulin. Det fanns ett antal butiker i byggnaden bland annat på Allégatan 62 fanns Astrid Magnusson, Damskrädderi, Karl Ödman Glas i parti och minut. På Kvarngatan 9-11 fanns Olofs möbler, Inger-Britt Andersson Damfrisering och skönhetsvård, Bergström & Linden, Radioartiklar och Karl Ödmans Tavel- och ramaffär.

Nästa hus på höger sidan är en välkänd byggnad, Flamenska gården i kvarteret Rhea och är uppförd efter stadsbränderna år 1831 av grosshandlare C. Bergendahl. Från början var fastigheten uppförd i en våning med inredd vindsvåning och källarvåning med butiks- och lagerlokaler. Fastigheten köptes år 1872 av vinhandlaren N. W. Flamén, huvudfasaden låg mot Österlånggatan och har senare har den lägre längan mot Viskan påbyggts så att fasaden mot Södra Torget blivit symmetrisk. Den gamla gårdsinteriören är ganska så intakt och bevarad. Vi får verkligen hoppas att denna byggnad blir helt orörd i framtiden också. Bara man underhåller byggnaden på rätt sätt eller som man säger lite byggnadsvård så håller byggnaden i många, många år till.