Blogg

Kransmossens Stenbro

Som ni vet så är jag väldigt intresserad av gamla stenbroar men tyvärr så finns det just i Borås inte så många stenbroar. Men runt om i Sjuhärad finns det en hel del många som fortfarande är i bruk och sedan finns det dom som står och förfaller och växer igen. Hade jag haft en sådan här kulturskatt på min mark så hade jag varit mån om att visa upp den och haft plasten röjd så att många kunde se den. Jag vet att intresset för gamla stenbroar är väldigt stort.

Denna lilla vackra stenbro på Kransmossens fritidsområde har en fri spännvidd på 3,5 meter och på senare tid har bron försetts med rejäla träräcken. Stenbron är troligen byggd på senare delen av 1800-talet, det är lite synd att man har gjort en smal träbro uppströms alldeles intill stenbron som används av rullskidåkare. Man kan bara se helheten av valvet från ena sidan. Förr i tiden när området var i privat ägo så fanns det ett betydande skogsbestånd, även odlingsområden och stora slåtterängar. Det fanns även ett antal torp som låg utspridda i markerna. Trots att bron ligger helt avskilt från allmän väg så tillhör nog denna bro en av Sjuhärads mest sedda bro av alla som motionerar på Kransmossen.

För ett tags sedan fick ett tips på en stenbro i Lundaskog och givetvis var jag tvungen att åka och spana i denna samt att fotografera dem. Tyvärr så vet jag inte så mycket om denna bro.

    Foto Glenn Murberg

    Här är bron, den ligger precis intill Vattenfalls anläggning efter Citygross och jag skulle vilja veta mera om denna stenbro. Jag har passerat förbi denna bro hur många gånger som helst men inte upptäckt den förrän det var en gammal arbetskamrat till mig tipsade om den. Men nu vill jag veta mera om den eller var man kan finna historia och fakta om bron, så du som läsare av min blogg kanske vet något om denna bro, i så fall får du gärna höra av dig med ett mail på gamlaboras@murberg.se.  Det kanske även finns gamla bilder på bron i er ägo och maila mig gärna de bilderna så skulle det vara jätteroligt. Vet du om flera broar som man inte ser ifrån vägarna, utan de kanske finns i skogen eller att de är igenväxta får du gärna höra av dig. För nu börjar säsongen igen att komma ut att fotografera igen. Ni vet vad jag är intresserad av, som sagt stenbroar, kvarnar, kvarnruiner, milstenar ja allt som tillhör det gamla så är det bara att göra av sig med ett mail.