Blogg

Konsumhuset i hörnet av Norrby Långgata och Norrby Tvärgata

Ett gammalt stiligt hus som blev offer för rivningsvågen på 1960-talet. Ett sådant hus som detta hade det varit värt att renovera upp och lika så huset som fanns mitt i mot som också var ett riktigt vackert med hörntorn. Med dessa båda hus på var sin sida så blev det som en portal till Norrby Gärde. Byggnaden är uppförd i början av 1900-talet och bottenvåningen i sten som är vackert mönstrad. Sedan detta vackra hörntorn och fasaden är rikt på dekorationer och sådant hittar man inte i dag. Norrby var på denna tid en riktig arbetarstadsdel och det fanns riktigt många vackra gamla hus. Jag kan förstå att det inte var lätt att bo i dessa gamla hus eftersom man saknade toalett/badrum utan man fick gå ut på gården dör utedasset fanns och det var nog inte så roligt på vintern.

Tyvärr var jag inte så gammal då när rivningsvågen gick på Norrby och hade jag varit äldre så hade jag fotodokumentera dessa hus innan de revs. Så jag efterlyser bilder av er som har bott på Norrby och kanske har bilder på den gamla bebyggelsen och även rivningsbilder. Om du har sådana bilder så skicka ett mail till mig, för då skulle jag vilja låna dessa om skanna av dessa bilder till min hemsida. Jag håller på att bygga upp en sida om Gamla Borås och samlar på mig bilder till detta projekt. Jag är väldigt fascinerad av det gamla Norrby så alla historier som kan berättas är jag också intresserad av så har du något så tveka inte hör av dig till mig via gamlaboras@murberg.se och jag söker även bilder från andra delar av Borås.

Det finns inte mycket kvar av det gamla Norrby i dag och det är synd tycker jag och det är samma med Brodal som är utplånat. Dagens arkitektur består tyvärr bara av fyrkantiga lådor som placeras på varandra och det finns ingen känsla länge när man bygger nya hus, ingen stil och finess längre.