Blogg

En svunnen tid

Ett gammalt vykort som skickades år 1903 och fotografen har stått på järnvägsbron vid Simonsland.  Gatan som går nederst i bild är Nybrogatan och sedan är det Tryckerigatan rakt upp. Byggnaden som ligger till vänster i bild är Tryckerigatan 3 och ligger i kvarteret Achilles och var uppfört år 1889 av fabriksidkare (sedermera riksmarskalk) Axel Wennersten. Byggnaden är byggd i tre våningar det fanns bland annat 2 lägenheter och totalt 16 rum och fanns även lite föreningslokaler i byggnaden om jag inte missminner mig så fanns KFUM i denna byggnad. Byggnaden ovanför Axel Vennerstens hus ligger i korsningen Tryckerigatan/Österlånggatan och kvarteret var Achilles 3. Vet inte exakt när byggnaden byggdes men i slutet av 1800-talet skulle jag tro. Den var byggd i två våningar och vindsvåning ägare var disponent Gustaf Magnusson.

Foto Jan Carlsson

Här är en bild på byggnaden år 1977 och det ser ut som huset står och väntar på rivning, det är nog många Boråsare som har varit inne och fikat på Kaffestugan.Åter till den gamla bilden, det vackra huset till höger i bild har adressen Tryckerigatan 2-6 och Österlånggatan 6 och är uppförd i början av 1880-talet av fabrikör Sven Vennersten. Byggnaden var uppförd i två våningar. I denna byggnad fanns lite olika affärer på 1940-talet, på Tryckerigatan 4 Nilssons Möbelaffär som var grundad av H. A Ohlsson år 1932. På Österlånggatan 6 fanns Tryckeribolaget Håwe och B-J:s matsalar.

    Foto Bo Stalefors

    Här har man börjat med rivningsarbetet av kvarter Ajax 1-3, detta var väl det första huset som revs i det nuvarande kvarteret Agamemnon har jag för mig. Har inget minne av när det revs men troligen var jag totalt ointresserad av gamla hus på denna tid. Men jag minns i alla fall att det var länge en grusparkering.

    Du som läser min blogg och har egentagna bilder på de gamla byggnader i Borås och det gäller även rivningsbilder då den värsta rivningshysterin var på 1960 – 1970- talet. Skicka då ett mail till mig, har du även VHS-filmer inspelande som handlar om det gamla så hör av dig. Jag skulle vara väldigt tacksam då jag håller på att samla in bilder till min hemsida som jag håller på att bygga och som förhoppningsvis kommer att bli färdig när vår. Så har du både filmer, negativ, pappersbilder eller diabilder så skulle jag gärna vilja låna dessa av er så jag kan skanna av dessa. Hör av er på:  gamlaboras@murberg.se.