En gammal sågkvarn

Blogg

Jag fortsätter med temat vad jag har hittat på mina vandringar i våra skogar. Här är en gammal sågkvarn som troligen hembygdsföreningen har renoverat och den ligger mellan nära Skogsbygden i Alingsås kommun. Jag var ute på en fotorunda mellan Bredared och Skogsbygden när jag av en ren händelse svängde in på en liten skogsväg och när vägen tog slut hittade jag denna vackra sågkvarn. En väldigt intressant konstruktion av kallmurade stenar i varje hörn och sedan det stora kvarnhjulet till höger. Själva dammen och dammvallen ligger precis bakom byggnaden och en ränna fram till kvarnhjulet. Sådana här byggnader kan man hitta lite här och där i skogen fast då inte lika fin som denna. För det mesta hittar man bara de kallmurade pelarna och man kan även hitta sågklingor och axlar.

Det är tur att Sverige har sina Hembygdsföreningar som tar sig an att renovera dessa gamla byggnader så dom inte försvinner helt och hållet. Det finns många som inte ens vet hur man sågade brädor förr i tiden. Det som jag saknar vi dessa byggnader är en informationsskylt där det står lite historia när den uppfördes med mera. Jag ska snart börja och hjälpa Hembygdsföreningen här i Annelund med att digitalisera deras torpinventering och det kommer att bli att vandra i skogarna runt om och besöka alla dessa torpplatser och fotodokumentera samt att märka ut platsen med gps. Så blir det lättare att hitta till dessa platsen och plus att jag lägger ut alla dessa bilder på min hemsida och det arbetet kommer jag nog att börja med i höst eller så blir det till nästa sommar då jag blir arbetslös och då kommer jag ägna mina dagar åt det jag gillar. Förhoppningsvis kommer jag att hitta flera gamla saker i skogen än gamla torpruiner med det bli ju bara en bonus och ännu fler bilder till min hemsida.