Blogg

Byn som försvann Del 3

En månad efter det att dammluckorna hade slagits för bodde fortfarande Fritz med sin familj kvar på Holmen i en torparstuga som nästan var helt riven. Strax nedanför huset gick en väg och dom bodde kvar så länge att vattnet gick över denna väg. När de flyttade var det is på sjön och det enda som återstod av Fritz barndomshem var resterna av boningshuset samt en gammal lönn som man av någon anledning, förmodligen vidskepelse inte högg ner. Det var dock inte sista gången som Fritz såg resterna av barndomshemmet.

Foto Glenn Murberg 20120811

Här i början av 1900-talet så växte det på åkrarna runt Skäggareds gård och nu simmar det fisk över dessa åkrar. Under mycket torra somrar ser storsjön ut nästan som för 100 år sedan. Då bildas en massa småsjöar, slåtter och åar och här och där kan man se en gammal väg eller stenmur. Känner man till var gårdarna låg kan man också finna ruinerna. Lättast är det att hitta Broddatorpet, som ligger alldeles intill badplatsen Jola vik.

Foto Glenn Murberg 20120427

Här har vi grunden av Broddatorpet som jag fotograferade första rundan jag gick runt Storsjön i april 2012.

Herr Holmén var åtta år när han flyttade från Holmen och kommer ihåg att han inte tyckte om att komma så långt bort från badsjön. Den nya bostaden var dock mycket modernare, boningshuset revs någon gång på 1970-talet och har gett plats för en modern villa men ladugården fick stå kvar. Första gången jag gick runt Storsjön då gick jag vildmarksleden och det var väldigt lärorikt och se alla dessa gamla torp som har legat runt sjön. Det finns hur mycket som helst runt denna sjö.

Foto Glenn Murberg 20120427

Här mitt i skogen intill sjön så hittade jag en liten stenhällsbro som för var ”kyrkvägen” till Seglora. Både Rydboholm, Viskafors och Seglora är en bygd rikt på gamla kulturminnen. Jag som är intresserad av dessa kulturminnen är det en fantastisk upplevelse att få dokumentera och forska om dessa smultronställen som jag kallar dom för

Del 4 kommer på söndag och jag hoppas att ni tycker om läsningen och har ni någon historia eller bilder runt Rydboholm och Viskafors hör gärna av er med ett mail eftersom jag samlar på mig uppgifter och bilder om Rydboholmsbolaget, eftersom jag ska göra en sida om bolaget på min hemsida.