Blogg

Bryggaregatan – Källegatan

En bild över Bryggaregatan-Källegatan , bilden är fotograferad i samband med byggandet av Vårdcentralen på Bryggaregatan 1976-1977. Till höger nedanför trädet utanför bild har vi Anna Lindhs park som den heter, jag tycker att ett mer passande namn hade varit Sandwalls Park eftersom Sandwalls låg mitt emot parken och tillhör vår historia.

Jag vet inte när Sandwalls fabriker revs det har jag inget minne av och jag kommer inte ihåg byggnaden heller, antingen var det före min tid eller så var jag för liten för att lägga det på minnet. Synd att riva en sådan vacker byggnad för dom bilderna jag har sett på Sandwalls och jag tycker att den var väldigt vacker. Det hade varit roligt att få gått in i byggnaden och dokumentera i alla rum och hallarna där tillverkningen var.

Huset som vi ser till höger i bild står fortfarande kvar. Byggnaden är uppförd 1916 och där fanns Adebolaget som tillverkade skjortor, pyjamas och byxor. Byggnaden ser nästintill likadan ut i dag förutom att det är påbyggt en våning där det står Splendid Nattclub. Alla dessa stora fönster finns fortfarande kvar samt att byggnaden inte är sönderrenoverad utan varsamt renoverad. Har varit med min mamma där flera gånger när jag var liten när hon skulle handla garn eller broderier där på Ateljé Margareta. Tycker att byggnaden är väldigt vacker med alla sina stora vackra fönster, det ser lite pampigt ut.

    Det lilla huset i hörnet av Bryggaregatan-Fabriksgatan som vi ser på bilden är borta i dag och det revs någon gång på 1980-talet och fungerade som matsal till Fox Gummiväveri. Har även hört att detta lilla hus skulle ha varit kontor för Fox Gummiväveri. Du som läser bloggen och vet något om denna lilla byggnad vad som har varit där, skriv gärna ett mail till mig. I dag är det bara en tråkig parkeringsplats där den lilla byggnaden stod.  Byggnaden som är ihop byggt med Ateljé Margareta är Fox Gummiväveri som nu i dag är Älvsborgsteatern. Gummiväveriet tillverkade bl.a korsetter. Den fastigheten ser så gått likadan ut än idag, den är byggd år 1913.

    Nedan för på gatan ser vi som klassiska röd/grå stadsbussarna, längre fram på Bryggaregatan hade Algots Johansson sitt imperium.