Blogg

Brodal

Brodal

400 lägenheter förvann när den nya motorvägen genom Borås skall ges plats genom stadsdelen Brodal. Vid Gimlegatan, Sandmansgatan, Brodalsgatan och Bollebygdsgatan kommer grävskoporna att härja inom kort, men först måste nya lägenheter anskaffas. Det är alltså närmare 1000 Brodalsbor som måste flytta. Det blir inte lätt i bostadsbristens Borås.

-Allt måste vara rivet till 1 oktober 1965, sa stadens fastighetschef Olof Siby. Det är klart att det kan innebära svårigheter att skaka fram tillräckligt många bostäder så snabbt. Men det är inte enbart på grund av motorvägsbygget som alla dessa hus nu saneras. Cirka 90 procent av de aktuella fastigheterna är att betrakta som rivningshus och skulle ändå ha rivits, sa Siby.

– Man får väl finna sig i att man måste flytta, säger fru Isa Gabrielsson, Bollebygdsgatan 10. Men det kommer säkert att bli mycket dyrare för oss att bo i nyare hus någon annanstans. Dessutom måste vi tydligen räkna med att bli erbjudna betydligt mindre bostäder. Många hyresgäster på Brodal är till åren komna och oroas av högre hyror. Dessutom sörjer man över att tvingas lämna de kvarter där man levat hela sitt liv. Olof Siby håller med om att det kommer att bli helt andra boendekostnader för de familjer som nu förlorar sina gamla omoderna lägenheter.

– Men standarden blir ju också helt annorlunda, sa Siby. Borås stad har redan förvärvat ett relativt stort antal av de fastigheter som skall rivas på grund av motorvägsbygget, så rivningen kan komma att inledas snart, troligen redan till årsskiftet. Men allt hänger på att man kan få fram ersättningslägenheter i andra stadsdelar.

Det är trist när man väljer att en motorväg ska klyva Borås och att man måste riva de gamla husen, visst var de omoderna men de har sin charm. Nu för ett tag sedan försvann det sista huset på Brodal. Tänk vad man rörde upp deras liv för det var säkert många som hade bott där i hela deras liv och nu rycktes hela deras trygghet upp.

Detta blir det sista inlägget för i år och nu blickar vi fram emot 2019 och hoppas på att det blir ett bra år.