Blogg

Borås gamla brandstation

I kvarter Eko låg Borås brandstation förr i tiden och här en bild från 1944 och hela kvarteret Eko står och väntar på grävskoporna som ska riva allt för att sedan bygga det nya posthuset. Brandstationen såg inte så vacker ut från denna sida men däremot andra sidan vid Viskan var fastigheten väldigt vacker. Slangtornet mitt i bild där man bland annat torkade slangar efter utryckningarna.

Fotot taget på gården till gamla brandstationen i samband med brandkårens 40-års jubileum 1939 ger en bild av utvecklingen under 150 år. Längst fram står två medlemmar av den allmänna brandkåren med brandchefens och sprutchefens standar.
Därefter följer handkraftspruta och vattentunna (Ca 1790), handkraftspruta (1876), ångspruta (1895),brandautomobil (1920). På denna bild ser stationen riktigt prydlig ut och i bakgrunden ser vi delar av Borås Wäfveri och byggnaden på vänster sida är brandmännens hem. I dag är allt i kvarter Eko byggt med en anda stor byggnad och var ämnat för posten men i dag innehåller den lite av varje.

Sedan år 1940 byggde man en ny brandstation vid Olofholmsgatan och den invigdes år 1941 som var lite modernare, bilden är troligen från år 1941 och även här är ett område som har förändrats, bland annat har Kungsbron tillkommit. Så husen i längst ner till höger är i dag borta samt att högskolan finns där i dag. Nu i dag är väl det inte så långt borta med att bygga en ny brandstation igen. Vet som barn var man alltid fascinerad av brandkåren och så man någon gång fick se att de ryckte ut med blåljus ja på den tiden hade utryckningsfordonen orangeljus. Man var väldigt nyfiken och se när brandmännen jobbade och mitt drömyrke var ju just att bli brandman och det tror jag var många smågrabbars dröm att bli. Som de flesta Boråsarna vet så har Borås drabbats av 4 stadbränder och sedan hade vi den fruktansvärda hotellbranden och även kårhusbranden men annars har Borås varit ganska så förskonade efter den sista stadsbranden år 1827.

Vill även passa på att önska er alla en riktig och go Midsommar och hoppas att vädret är med oss.