Blogg

Åsbogatan

Åsbogatan ner mot Allégatan huset till vänster bodde Dr Ehnbom sedan efter Sparregatan ser vi Borås Sparbanks vackra och ståtliga byggnad som är byggt år 1893. Med sina vackra torn och det är ett rent under att huset fortfarande har klarat sig ifrån rivnings hysterin och att det fortfarande är bank i fastigheten. Bilden är någon gång fotograferad i början av 1970-talet, eftersom dom nya registreringsskyltarna kom år 1973 och bilen på bilden har fortfarande den gamla skylten.

Borås vackraste hus enligt min mening är det så kallade ”Slottet” som ligger på höger sida utanför bild. Slottet gör verkligen skäl för sitt namn, det byggdes år 1886 det är underbart vackert jag var där i somras och fotade huset och det blev en massa bilder tagna. Det finns så mycket vackra detaljer att dokumentera som inte ser på dagen hus. Måtte detta hus få står kvar i många, många år till. Bifogar en vacker bild på slottet som jag fotograferade i somras.

Foto Glenn Murberg

Slottet                                                                                                                    Foto Glenn Murberg

    Nu är det även på gång att göra en bussgata mellan Kungsgatan och Allégatan, så snart får man inte köra ner någonstans till centrum och det kommer att bli döden för affärerna nere i centrum.

    Ovanför fotografen där Kungsgatan och Arlagatan möts fanns en underbar vacker villa som kallades för Asplyckan, den revs när man byggde Kungsleden år 1976. Lite synd att alltid gamla fina hus får sätta livet till när man ska bygga en genomfartsled genom staden. Lite korkat måste jag säga att dra en genomfartsled Borås på det viset, så många transporter med farligt gods som rullar där varje dag. Länge stod tomten tom i hörnet Åsbogatan-Arlagatan men nu har det byggs på denna tomt också och det huset är ganska så vackert tycker jag. Enda nackdelen är väl att man bygger alldeles för tätt mellan husen i dag, det blir ju att man förfular staden. Tittar man på stadsmönstret efter stadsbränderna var det stora breda gator, framför allt raka gator och stora mellanrum mellan husen, kanske lite för stort mellan husen men lite luft skulle inte skada.

    Det ligger ett vackert hus mittemot det nybyggda huset och det syns på min bild på ”slottet” en underbar vacker byggnad byggd i rött tegel år 1883. Bredvid detta låg kårhuset och jag vet inte när det är byggt men skulle tippa på runt 1880-1890-talet. Den 28 februari 1998 inträffade det en fruktansvärd olycka med raketer och endast skelettet av huset blir kvar. Själva skelettet stod kvar i ett antal år i förhoppning att man skulle kunna återställa det, men det var alldeles försvagat för att kunna göra något åt det så man valde att riva det i stället eftersom det hade börjat ramla ner tegelstenar inte få passande med genomfartsleden precis utanför. Två personer omkommer i den fruktansvärda tragedin och mina tankar går till deras anhöriga och klasskamrater.

    Du som läser bloggen och har foton på detta kårhus hör gärna av dig skulle gärna vilja ta del av dessa bilder eller om du har någon berättelse om själva kårhuset.