Blogg

Allégatan

En gammal bild av Allégatan och är fotograferad mot söder med Yxhammarsgatan i ryggen. En passande bild nu när det är så mycket diskussion om trädskövling i centrum och även den planerade skövlingen av Åsbogatan för att göra en bättre cykelbana. Förstår inte hur man tänker när man ska ta ner dessa träd och göra gatorna kala. Denna bild ser man hur vackert det är man träd som växer på Allégatan och det var de man planterade efter den sista stadsbranden år 1827 och träden fick i alla fall stå fram till 1930-talet då man tog beslutet att man skulle plana ut Allégatan. Vissa delar av gatan grävde man ur gatan och det kunde man se på husgrunderna som man fick bygga en ny grund till.

Träden tog man ner sedan i slutet av 80-talet om jag inte missminner mig helt och hållet. Nya träd kom på plats efteråt och det var väl i samband med att man byggde om Allégatan igen och breddade trottoarerna. Träden de är viktiga för vår överlevnad och sedan är det vackert att se en gata som till ex Allégatan, så där måste man också tänka om. Först ut var det Västerbrogatan som man tog ner alla träd när man skulle bygga kanalen och nu har man även skövlat Lilla Brogatan. Nu är det dags för Åsbogatan om man får sin vilja fram.

Precis till höger på bilden så ligger Hotell Du Nord och det vita huset låg i hörnet Allégatan/Lilla Brännerigatan. Se man hur allégatan ser ut i dag så kan man inte tro att det är samma gata som på bilden Allégatan hette Brunnsgatan förr i tiden, år 1728 fanns även namnet Bruns gatan och Brunda gatan (1729) och gatan är en av de äldsta i Borås och nämns redan år 1683. Att man planterade träd på Allégatan gjorde man på initiativ av handlaren N. E. Memsen och handlaren A. M. Salmenius.